Opis produktu: Sztywny uchwyt z gwintem. Po przykręceniu szczotki(wyciora) o odpowiedniej średnicy pozwala udrożnić kanały w kotle lub inne zanieczyszczenia w trudno dostępnych miejscach. Mocna i trwała konstrukcja. Wymiary: Długość: 140 cm Gwint: M12
Opis produktu: Sztywny uchwyt z gwintem. Po przykręceniu szczotki(wyciora) o odpowiedniej średnicy pozwala udrożnić kanały w kotle lub inne zanieczyszczenia w trudno dostępnych miejscach. Mocna i trwała konstrukcja. Wymiary: Długość: 60 cm Gwint: M12
Opis produktu: Giętki uchwyt z gwintem(skrętka). Po przykręceniu szczotki(wyciora) o odpowiedniej średnicy pozwala udrożnić kanały w kotle lub inne zanieczyszczenia w trudno dostępnych miejscach. Mocna i trwała konstrukcja. Wymiary: Długość: 125 cm Gwint: M12
OPIS PRODUKTU Elementy do czyszczenia takie jak gracka(skrobak), haczyk pomagają dokładnie wyczyścić wnętrze kotła, a długość 140 cm jest wystarczająca aby dotrzeć do końca czopucha i trudnych miejsc wewnątrz kotła. Zestaw został tak skomponowany aby poradzić sobie z każdym zanieczyszczeniem w kotle oraz wykonać wszystkie niezbędne prace. Okres letni jest najlepszym okresem aby zadbać o piec i komin. Nie zwlekaj z zakupem i wyczyść swój piec zaraz po sezonie grzewczym, tak aby na jesień szybko i bez problemów wznowić palenie w kotle. Dodatkowo na naszych pozostałych aukcjach można zakupić inne elementy czyszczące, szczotki, druty, szufelki i proszki do czyszczenia komina. PARAMETRY TECHNICZNE haczyk o długości 140 cm gracka(skrobak) o długości 140 cm
Opis produktu: Dwuelementowy zestaw do czyszczenia palenisk i wnętrz kotłów, kominków. W skład zestawu wchodzi gracka i haczyk. Wykonane są z mocnego prostego i zakończone drewnianą lub plastikową rękojeścią. PARAMETRY TECHNICZNE haczyk o długości 100 cm gracka o długości 100 cm PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły można porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenie przeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic.
OPIS PRODUKTU Szczotka druciana - wycior wykonana z drutu stalowego - bardzo wytrzymała. Zakończenie gwintowane, gwint M12. Średnica szczotki 120 mm. Długość rozłożenia włosia na szczotce 45-55 mm. PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły można porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenie przeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic. Szczotka druciana - wycior. Materiał: drut stalowy. Zakończenie: gwintowane. Gwint: M12 Średnica - FI 120 mm
Opis produktu: Pogrzebacz idealnie sprawdza się podczas czyszczenia pieca, komina. Z łatwością dotrzesz do trudno dostępnych miejsc. Wykonany ze sztywnego i mocnego pręta. Parametry: Długość: 60 cm PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły można porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenie przeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic.
Opis produktu: Skrobak służy do czyszczenia paleniska w piecach CO. Jest narzędziem w postaci pręta, a na jego końcu znajduje się poprzeczka. Pomaga dokładnie wyczyścić wnętrze kotła, a długość 60 cm jest wystarczająca aby dotrzeć do końca czopucha i trudnych miejsc wewnątrz kotła. Parametry: Długość: 60 cm
SZUFELKA DO CZYSZCZENIA PALENISKA I POPIELNIKA KOTŁA LUB KOMINKA - DŁUGOŚĆ 80 CM Cechy szczególne: wysoka jakość wykonania estetyczny wygląd wysoka wytrzymałość do kotła i do kominka PARAMETRY TECHNICZNE długość całej szufelki - 80 cm długość całej rączki - 60 cm długość samej szufelki - 20 cm OPIS PRODUKTU Szufelka ma ogólne przeznaczenie i może służyć zarówno do czyszczenia pieca oraz kominka. Doskonale nadaje się do dokładania węgla do kotła oraz usuwania popiołu. Cała szufelka wykonana jest z metalu. Jest bardzo solidna i wytrzymała. Długość rączki to ponad 40cm, dzięki czemu bezproblemowo można dotrzeć do najdalszych zakamarków kotła czy kominka. Jest estetycznie wykonana i można ją ustawić obok kominka. Okres letni jest najlepszym okresem aby zadbać o piec i komin. Nie zwlekaj z zakupem i wyczyść swój piec zaraz po sezonie grzewczym, tak aby na jesień szybko i bez problemów wznowić palenie w kotle. Dodatkowo na naszych pozostałych aukcjach można zakupić inne elementy czyszczące, szczotki, druty, szufelki i proszki do czyszczenia komina.
OPIS PRODUKTU Szczotka druciana - wycior wykonana z drutu stalowego - bardzo wytrzymała. Zakończenie gwintowane, gwint M12. Średnica szczotki 160 mm. Długość rozłożenia włosia na szczotce 55-65 mm. PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły mozna porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenieprzeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic. Szczotka druciana - wycior. Materiał: drut stalowy. Zakończenie: gwintowane. Gwint: M12 Średnica - FI 160 mm Długość rozłożenia włosia na szczotce: 55 - 65 mm
OPIS PRODUKTU Szczotka druciana - wycior wykonana z drutu stalowego - bardzo wytrzymała. Zakończenie gwintowane, gwint M12. Średnica szczotki 300 mm. Długość rozłożenia włosia na szczotce 50-65 mm. PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły mozna porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenieprzeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic. Szczotka druciana - wycior. Materiał: drut stalowy. Zakończenie: gwintowane. Gwint: M12 Średnica - FI 300 mm Długość rozłożenia włosia na szczotce: 50 - 65 mm
Opis produktu: Trzyelementowy zestaw do czyszczenia palenisk i wnętrz kotłów, piecy, kominków. W skład zestawu wchodzi gracka i haczyk. Wykonane są z mocnego prostego lub plecionego drutu i zakończone drewnianą lub plastikową rękojeścią. PARAMETRY TECHNICZNE haczyk o długości 80 cm gracka o długości 80 cm szufelka 80 cm PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły mozna porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenieprzeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic.
ZESTAW DO CZYSZCZENIA KOTŁA I KOMINA TRZY ELEMENTY / HACZYK, GRACKA, UCHWYT Cechy szczególne: wszystkie niezbędne elementy uchwyt do szczotki haczyk gracka PARAMETRY TECHNICZNE uchwyt do szczotki z gwintem o długości 80cm haczyk o długości 80cm gracka o długości 80cm OPIS PRODUKTU Zapraszamy do zakupu zestawu do czyszczenia kotła. Jest to zestaw składający się z największej ilości elementów wśród dostępnych na Allegro. Jako jedyni proponujemy wszystkie niezbędne części potrzebne do wyczyszczenia kotła. Gwarantujemy bardzo wysoką jakość naszych produktów. W każdym gospodarstwie domowym powinien znaleźć się podobny zestaw gwarantując niezawodne czyszczenie komina i pieca. Elementy do czyszczenia takie jak gracka, haczyk i skrobak pomagają dokładnie wyczyścić wnętrze kotła, a długość 80 cm jest wystarczająca aby dotrzeć do końca czopucha i trudnych miejsc wewnątrz kotła. Zestaw został tak skomponowany aby poradzić sobie z każdym zanieczyszczeniem w kotle oraz wykonać wszystkie niezbędne prace. Okres letni jest najlepszym okresem aby zadbać o piec i komin. Nie zwlekaj z zakupem i wyczyść swój piec zaraz po sezonie grzewczym, tak aby na jesień szybko i bez problemów wznowić palenie w kotle. Dodatkowo na naszych pozostałych aukcjach można zakupić inne elementy czyszczące, szczotki, druty, szufelki i proszki do czyszczenia komina. PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły mozna porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenieprzeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic.
Opis produktu: Giętki uchwyt z gwintem(skrętka). Po przykręceniu szczotki(wyciora) o odpowiedniej średnicy pozwala udrożnić kanały w kotle lub inne zanieczyszczenia w trudno dostępnych miejscach. Mocna i trwała konstrukcja. Wymiary: Długość: 100 cm Gwint: M12
OPIS PRODUKTU Szczotka druciana - wycior wykonana z drutu stalowego - bardzo wytrzymała. Zakończenie gwintowane, gwint M12. Średnica szczotki 130 mm. Długość rozłożenia włosia na szczotce 55-65 mm. PO CO CZYŚCIĆ KOCIOŁ W celu oszczędnego zużycia paliwa oraz uzyskania deklarowanej mocy i sprawności cieplnej kotła niezbędne jest utrzymanie w należytej czystości komory spalania i kanałów konwekcyjnych. Podczas gdy użytkowanie naszej instalacji centralnego ogrzewania przebiega we właściwy sposób, nie możemy w stanie powstrzymać zabrudzeniu w środku kotła będącego źródłem ciepła. Wypalanie paliw stałych powoduje osadzanie się sadzy i popiołu na ścianach przewodów spalinowych. To z kolei jest przyczyną obniżenia mocy cieplnej kotła oraz podwyższenia zużycia paliwa. Jest to wywołane poprzez pomniejszony ciąg kominowy i przyspieszenie spalania opału.Więc, żeby udaremnić pogorszenia się własności cieplnych naszego kotła powinniśmy nie zapomnieć o jego częstym czyszczeniu. W komorze paleniskowej kotła szczególną uwagę należy zwrócić na okresowe oczyszczanie mikroszczelin w płycie paleniska automatycznego. Czyszczenia kanałów konwekcyjnych, w których osiadają lotne popioły należy dokonywać systematycznie, co 3÷7 dni, a w szczególności przy użytkowaniu kotła w trybie „paleniska tradycyjnego". Znaczącą kwestią jest częstotliwość przeprowadzania czyszczenia kotła c.o. W przypadku, gdy palonym przez nas paliwem jest węgiel albo odpowiednie gatunkowo drewno, powinno wystarczyć czyszczenie raz na parę tygodni. Natomiast gdy spalamy koks to powinniśmy przeprowadzać to wyraźnie częściej - raz na 7 do 10 dni. Natomiast raz na parę lat powinno się przeczyścić kocioł z tzw. kamienia. Do tego stosujemy specjalne roztwory rozpuszczające osad (np. wodny roztwór kwasu chlorowodorowego). Do czyszczenia służą narzędzia, w które wyposażony jest kocioł. Czyszczenie kanałów konwekcyjnych kotła umożliwiają drzwiczki wyczystne przednie oraz drzwiczki rozpalno-zasypowe. Dodatkowo należy dokonywać okresowego oczyszczania znajdującej się w tylnej części kotła komory powietrznej, w której gromadzi się pył spadający z płyty paleniska automatycznego. Czyszczenia takiego dokonuje się poprzez wyczystkę boczną. Do porządkowania kotłów na paliwa stałe stosujemy druciane szczotki lub pogrzebacze. Duże kotły mozna porządkować sprężonym powietrzem. Czyszczenieprzeprowadza się przez otwory wyczystne kotła, pamiętając o tym, żeby przepustnica spalin w czopuchu była otwarta. Kotły mogą mieć bogatą liczebność tych otworów i rozmaicie je zlokalizowane (u góry, z boku lub z tyłu). Pozostały popiół sprzątamy przez wyczystkę w dolnej części kotła z pomocą wygarniacza. Po ukończeniu pracy musimy pamiętać o tym, żeby hermetycznie zamknąć wszelkie otwory wyczystne. Istotnym również dla prawidłowej eksploatacji kotła jest czyszczenie przewodu kominowego. Po zakończeniu sezonu grzewczego lub w innych przypadkach planowanego wyłączenia kotła należy doprowadzić do wypalenia się zasypanej porcji paliwa. Po wygaszeniu kotła i ostudzeniu należy usunąć z paleniska wszystkie pozostałości po spalonym paliwie i dokonać czyszczenia oraz konserwacji całego kotła. Należy dokonać konserwacji (poprzez przesmarowanie olejem) wewnętrznych przegród komory paleniskowej oraz wszystkich elementów ruchomych. Na okres przerwy w funkcjonowaniu kotła w szczególności zabezpieczyć należy mechanizm podający paliwo do komory paleniskowej poprzez przesmarowanie poziomych prowadnic. Szczotka druciana - wycior. Materiał: drut stalowy. Zakończenie: gwintowane. Gwint: M12 Średnica - FI 130 mm Długość rozłożenia włosia na szczotce: 55 - 65 mm
Polska
Angielska
Niemiecka
Słowacka
Ukraińska